Történetünk

Ha időutazásra jönne hozzánk, nálunk érdekes emberekkel találkozna. Hogy ők miért jártak nálunk? Ismerkedjen meg történetünkkel. Röviden megírtuk.

Hogyan lett egy pincéből villa?

A BACCHUS APARTMAN - BORBARLANG VINOTÉKA épületének története az 1700-as évekig nyúlik vissza. A manapság borozóként és közösségi helyiségként működő pince egy része nagy valószínűséggel még az 1700-as évek közepén épült, hogy a környékbeli szőlők termését befogadja.

A ház első ismert tulajdonosa az 1800-as évek végéről a pesti Horváth család. Ők a meglévő kis borospincét megnagyobbították, mellé egy másikat is építettek, föléjük pedig egy présházat és egy impozáns nyaralót húztak. A kész épületet lányukról „MÁRTA-LAK”-nak nevezték el.

Az 1920-as években a villát mezőszegedi Szegedy Georgina (Gina) és annak férje Dr. Pető Ernő szombathelyi sebészorvos vásárolta meg. Gina földesúrnő a ház körüli szőlők, valamint a szomszédos kúria tulajdonosa volt, és birtokát egy vendégházzal akarta bővíteni. Az épület új neve: „GEORGINA- LAK” lett.

„Angol beteg” a házban…

„A vendégek névsora lenyűgöző: Herczeg Ferenc írótól gróf Almásy László utazóig („Az angol beteg”), Ferenc bajor hercegtől Vas vármegye arisztokráciájának színe-javáig, páratlan volt a vendégjárás.”* Georgina a badacsonyi birtokot Tündérkertté varázsolta, „házatáját ugyanis mindenütt ezzel a kifejezéssel illették (…) sokféle és különleges gyümölcsfái, egzotikus dísznövényei, vulkáni tufából faragott tartókban díszlő virágai és pergolákra futtatott rózsavariációi elragadták a szemlélőt.”* 1951-ben -az államosítást megelőzendő- a kúriát és a szőlőbirtokot is Vasvármegye és Szombathely város közkórházának ajándékozta a házaspár.

Szolgálati lakás – de nem végleg!

1954-ben a ház mégis csak az állam, s a Badacsonyi Állami Gazdaság tulajdonába került. A két pincerészt azok jellegének megfelelően használták, a felső szintet pedig szolgálati lakásokká alakították át. Sajnos senki nem foglalkozott az állagmegóvással, az épület évről évre egyre elszomorítóbb látványt nyújtott.

A mai tulajdonos, a Tompos család 1985-ben vásárolta meg az igencsak elhanyagolt állapotban lévő egykori villát. Megkezdődött a felújítás, és bár sok időbe és nagyon sok munkába telt, de 1988 nyarán megnyitott a VÍG BACCHUS FOGADÓ névre keresztelt vendéglő és borozó.

Az azóta eltelt több mint 30 év során folyamatosan épült-szépült a ház és környezete, a pinceborozón kívül ma már egy csodás panorámájú terasz is várja a vendégeket. A külső borospincében egy igazi különlegességet alakítottunk ki: BORBARLANG VINOTÉKA néven. A Vinotéka nem más, mint magyar - nagy választékban badacsonyi - palackozott borokat bemutató, kóstoltató és árusító borszaküzlet. A villaépület egy része és a nyári lak nemrégiben teljes belső felújításon esett át, és immár különleges bútorokkal, egyedi berendezéssel, csodás panorámával várják nyaralni és pihenni vágyó vendégeiket a GEORGINA, a NEFELEJCS, a RÓZSA és a LEVENDULA APARTMANOK.

* Idézet Kelbert Krisztina: Dr. Pető Ernőné Szegedy Georgina c. könyvéből. Ha érdekli Gina fordulatokban gazdag élete és munkássága, nálunk a teljes könyvet el tudja olvasni vagy meg is vásárolhatja azt.